Címke

vaj

Browsing

Egy külföldi cukrásztanfolyamon azt mondta nekem az ottani oktató, hogy a „top shelf” vagyis a „legmagasabb polcon lévő” (profi) cukrászok kizárólag vajat használnak a sütéshez, margarint sosem. De azt tudjuk-e, hogy honnan származik a vaj és mióta használjuk? Aranysárga kincsünk – a vaj Amikor a 18. század vége felé világszerte elterjedt a „Grande Cuisine” vagyis a kifinomult francia konyhaművészet, eljött a vaj ideje is. A séfek észrevették ugyanis, hogy az ételek egyes hozzávalóinak ízét előnyösen hangsúlyozza a vaj használata, ezért…

Nyilván nem csak esküvőre érdemes elkészíteni. Mivel nagyon finom, a vendégeket és a családot bármikor megörvendeztethetjük vele.  Ha elkészült, csak annyit forgassunk meg porcukorban, amennyit azonnal elfogyasztunk, a maradék süti cukor nélkül fémdobozban egy hétig is eláll. Hozzávalók: 45 dkg liszt 25 dkg vaj 10 dkg kristálycukor 2 narancs reszelt héja 2 tojássárgája 5 ek. friss narancslé 15 dkg darált, pörkölt mandula 1 tk. vanília kivonat vagy aroma 12 dkg porcukor a tálaláshoz Keverjük habosra a vajat a kristálycukorral, majd…

Csokoládés muffin Hozzávalók: 10 dkg vaj 7 és fél dkg cukor 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor 3 tojás 13 dkg liszt 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé fél csomag sütőpor 2 cs vaníliás cukor Elkészítés: A szobahőmérsékletű vajat keverd össze a vaníliás cukorral és a cukorral, majd jöhetnek bele a tojások is. Ha már szépen összeállt, szitáld hozzá a sütőport, a lisztet és a kakaóport, majd keverd velük simára.A csokoládét törd apró kockákra, és add a masszához. Vedd elő a kedvenc muffinformádat,…

Hozzávalók: 250 g vaj 150 g cukor 450 g liszt 1 csapott teáskanál só fél teáskanál sütőpor 100 g szárított vörös áfonya (nálunk is kapható) porcukor a beszóráshoz, liszt a munkafelületre. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A vajat a cukorral egy tálban habosra keverjük. Az átszitált lisztet, a sütőport és a sót hozzáadjuk, összegyúrjuk. A vörös áfonyát apró darabokra vágjuk, a tésztához adjuk. A kész tésztát fóliába csavarjuk és hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, különben…