GasztroMÓNIa

Valóban jobb választás az étcsokoládé, mint a tejcsoki? Meglepő a válasz!

Szabad egyáltalán csokit enni a fogyókúra alatt?
Pinterest LinkedIn WhatsApp

Sokszor kapjuk azt a tanácsot például fogyókúra idején, hogy ha édességre vágyunk, válasszuk az étcsokoládét a magasabb cukortartalmú tejcsokoládé helyett és akkor büntetlenül nassolhatunk. Valóban így van ez?

Az étcsokoládé az egészség szempontjából mindenképpen jobb választás, mint a tejcsokoládé, de más szempontok is fontosak:

1. Kakaótartalom

• Étcsokoládé: Magasabb a kakaótartalma, (általában 50-90%), ezért több antioxidánst és flavonoidot tartalmaz.

• Tejcsokoládé: Kevesebb kakaót tartalmaz (általában 20-40%), de több cukrot és tejport.

2. Egészségügyi előnyök

• Étcsokoládé: A gazdag gazdag antioxidánstartalom segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkentheti a vérnyomást, és javíthatja az agyműködést.

• Tejcsokoládé: A hozzáadott tej kevesebb antioxidánst tartalmazhat, mivel a tejfehérjék csökkenthetik azok felszívódását.

Valóban jobb választás az étcsokoládé, mint a tejcsoki? Meglepő a válasz! 1 - Erdélyi Mónika oldala - GasztroMÓNIa
Kép: Pixabay

3. Cukortartalom

• Étcsokoládé: Általában kevesebb cukrot tartalmaz, különösen a magas kakaótartalmú változatok.

• Tejcsokoládé: Magasabb a cukortartalma, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

4. Zsírtartalom

• Mindkét típusban van kakaóvaj, de a tejcsokoládé gyakran tartalmaz tejzsírt is, ami növeli a telített zsír mennyiségét.

5. Ízharmónia

• Étcsokoládé: Kesernyés ízű, kevésbé édes, intenzívebb kakaós aromával.

• Tejcsokoládé: Édesebb, krémesebb és lágyabb, jobban olvad a nyelven.

Valóban jobb választás az étcsokoládé, mint a tejcsoki? Meglepő a válasz! 2 - Erdélyi Mónika oldala - GasztroMÓNIa

Mégis melyik a jó választás?

• Ha az egészséged a fő szempont, akkor a legalább 70%-os étcsokoládé a jobb választás.

• Ha az íz és az élvezet fontosabb, és nem baj, ha több cukrot viszel be, akkor a tejcsokoládé is jó választás lehet.

Ha kompromisszumot keresel, akkor léteznek 60-70%-os kakaótartalmú étcsokoládék, amelyek még elég édesek, de már jelentős antioxidáns tartalommal bírnak.

DE MI A HELYZET A KALÓRIÁVAL?

Igen, van különbség a kalóriatartalomban, de nem feltétlenül olyan nagy, mint gondolnád.

(100 grammonként)

Étcsokoládé (70-85% kakaó) → 500-600 kcal

Tejcsokoládé → 530-570 kcal

Tehát az étcsokoládé és a tejcsokoládé kalóriatartalma hasonló, a különbség főleg az összetételben rejlik:

• Az étcsokoládéban több a zsír (főként kakaóvajból), kevesebb a cukor.

• A tejcsokoládéban több a cukor és tejzsír, ami szintén kalóriát ad hozzá.

Ha fogyókúrás szempontból nézzük, akkor nem feltétlenül a kalóriatartalom a döntő, hanem az is, hogy az étcsokoládé kevesebb cukrot tartalmaz, és laktatóbb lehet, így kisebb adag is elég lehet.

Ha mértékkel eszed, az étcsoki jobb választás lehet, mert kevesebb cukorral és több tápanyaggal járul hozzá az étrendedhez.

Szólj hozzá!